Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Zhunusov

Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Zhunusov


Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Zhunusov göreve geleli kısa bir süre olmasına rağmen bir dizi toplantı ile "Kırgızistan'ın değerlerini" bizlere tanıttı... İlk olarak Protokol Amade Salonlarında gerçekleştirilen "Tanıtım Masa Toplantısı" ile iş dünyasını bir araya getiren Zhunusov "Türkiye - Kırgızistan ticaret hacminin artırılması yönündeki çabalarıyla dikkat çekti. Şimdi ise "Manas Destanı Kitabının" tanıtımıyla Türkiye'deki ve Avrasya'daki tüm Kırgızları buluşturuyor.

Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Zhunusov:

"MANAS DESTANI, İnsanlık Tarihinin Mirasıdır"

 

Ankara (Sivil İnisiyatif)   Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nce  düzenlenen, Temirlan Sarlykbek Ulunun “Manas Destanı” Kitabı'nın günümüz Türkçesiyle hazırlanan nüshası Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları Konferans Salonu'ndaki tanıtımla katılımcılarla buluşturuldu.

Geceye; Kırgızistan Büyükelçisi Prof. Dr. İbragim ZHUNUSOV'un yanı sıra  Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa KURT, Uluslar arası Avrasya İnisiyatifleri Vakfı Başkanı ve Kırgız Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı, ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar AYTMATOV, Milletvekili Prof. Dr. Mustafa ERDEM ve İsmail Safi, Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ulfat KADIROV, Iran Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alireza BIKDELI, Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Deliömeroğlu ile TÜRKSOY, TİKA temsilcileri, konsoloslar ve Ankara, Çubuk ve Gölbaşında yaşayan 300’e  yakın Kırgız katılım sağladı.


Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Zhunusov’un açış konuşmasını müteakip Kırgızistan'ın ve Manas Destanı Kitabının tanıtım filmleri izlendiği toplantıda Manasçı tarafından söylenen Manas Deyişleri ilgiyle takip edildi.

 

İbragim Zhunusov "Manas Destanı ile Kırgız Türkleri birlik ve bütünlüğünü korumuştur"

 

"Manas Destanı Kitabının" tanıtımı dolayısıyla bir konuşma Yapan Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Zhunusov Manas Destanı'nın Türkiye'deki ve tüm Avrasya ülkelerindeki Kırgızları bir araya topladığını belirterek "birlik ve bütünlüğümüzü günümüze kadar korumamızın yegane unsuru Manas Destanı'dır" dedi.

 

Temirlan Sarlıkbek Uulu “Manas İnsanlık Tarihinin Mirasıdır"

 

Türkçe çevirisini bizzat kendisinin yaptığını ifade eden Temirlan Sarlıkbek Ulusu ise yaptığı değerlendirmede Kırgız Türklerinin ilk destanı olma özelliğini taşıyan Manas Destanı'nın günümüze kadar bozulmadan gelmesinin önemine dikkat çekerek "Manas, sadece Kırgızların değil İnsanlık Tarihinin Mirasıdır" diye konuştu.

 

Eserde, dört manasçı olan Sagymbaya Orozbakov, Sayakbai Karalaev, Zhusup Mamaia Rysbaya Isakov anlatımları bulunduğunu belirten Ululu projenin tamamına sponsor olduklarını ve Rusça, İngilizce çevirilerinin de kitap olarak basılmasını sağladıklarını söyledi.

Kırgızistan- Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt; “Manas Destanı, Kırgız Türklerinin Mirasıdır"

Kırgızistan - Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt ise yaptığı konuşmada Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek ATAMBAYEV’in dünyayı okuyan bir şahsiyet olduğunu belirterek "Manas Destanı Kırgız Türklerinin tarihini, kültürünü, dinini, dilini, birikimlerini günümüze kadar aksettiren canlı bir tarihtir... Bu muazzam kültürü bizlere günümüz Türkçesiyle aktaran şahsiyeti yürekten kutluyor, bu mirasa hep birlikte sahip çıkalım istiyorum" şeklinde konuştu. Kurt, daha sonra kendine ait olan şiir kitabından, yazdığı Oğul şiirini katılımcılara okuyarak konuşmasını tamamladı.

 

Prof. Dr. Mustafa Erdem “Bir milleti diğerlerinden farklı kılan da sahip olduğu değerlerdir.”
 

Prof. Dr. Mustafa Erdem ise her milletin kendine has tarihi ve kültürel değerleri olduğuna dikkat çekerek "Bir milleti diğerlerinden farklı kılan da sahip olduğu değerlerdir. Dünyanın en köklü ve en büyük milletlerinden olan Türkler, tarihi ve kültürel değerlerini, örf, adet, ve geleneklerini, dini inançlarını, dünden bugüne itina ile taşımışlardır. Fakat bu taşıma esnasında büyük tehlikelerle karşılaşmışlar, çeşitli badireler atlatmış ve bedeller ödemişlerdir. Bunlardan biri de Kırgız Türklerinin mirası Manas Destanıdır. Günümüze kadar aslını değiştirmeden gelmiş bizlere kültürel miraslarımız kıymetini göstermiştir" diye konuştu.

Program Kırgızistan’dan gelen manasçının söylemleri ile son buldu..


 

Başkent Platformu!

Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Başkent Platformu

Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.

Talep Görüş Bildir

İletişim

BAŞKENT PLATFORMU