En-Kamu-Der'in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı etkinliğe siyasiler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile iş dünyası katılım sağladı...
ENGELLİ OLMAK, ÜRETMEYE ENGEL DEĞİLDİR...
Ankara (Sivil İnisiyatif) – Engelli Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (En-Kamu-Der) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla "Engellilerde İstihdam" konulu bir etkinlik düzenledi.
Etkinliğe; AKP Adıyaman Milletvekili, AKP Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı M. Murtaza YETİŞ; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi ALATAŞ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Kenan ÖNALAN, Ulaştırma Memur Sendikası Genel Başkanı Can CANKESEN, Türk Ulaşım Sendikası Genel Başkanı Şerafeddin DENİZ, Kırgızistan Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa KURT, AŞIKLAR Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İrfan AŞIKOĞLU, Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel Başkanı İdris ORTAKAYA, İşadamı Ali YILDIZ ile CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Gül SOYSÜREN katılım sağladı.
En-Kamu-Der Genel Başkanı Bülent Kapu "engelli istihdamında hala yeterli sayıya ulaşamadık"
En-Kamu-Der Genel Başkanı Bülent Kapu, takviye verilmesi halinde engellilerin yapamayacağı hiçbir işin bulunmadığını, engelliliğin hiçbir vakit üretmeye mani bulunmadığı vurguladı.
Engellilerin kamuda istihdamında önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Kapu, buna karşın engelli istihdamında hala yeterli seviyeye ulaşılamadığını açıkladı .
Kapu, Engelli Memur Seçme Sınavı ve kura sistemi ile engelli memur istihdamının artacağını da sözlerine ekledi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammet Murtaza Yetiş "Engelli istihdamını 34 bine çıkardık"
"Engellilerde İstihdam" konulu etkilikte bir konuşma yapan Muhammet Murtaza Yetiş, engellilerin kamudaki istihdamının 2002 senesinde beş bin civarında olduğunu, bu sayıyı 34 bine çıkardıklarını belirtti .
Kamuda 25 bin engelli istihdamı eksikliği bulunduğuna işaret eden Yetiş, "bu durumun, engelli vatandaşların eğitiminde istenen noktaya gelinememesinden kaynaklandığını" belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş ise engellilerin istihdamına özel ehemmiyet verdiklerine dikkat çekerek "ancak bu mevzuda sivil toplumla ortak hareket edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolu Dr. Mustafa Kurt “Ülkemiz ve Dünya için Engelsiz Bir Gelecek Diliyorum”
Etkinlikte bir konuşma yapan Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt Başkent Platformunun çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
"Başkent platformu olarak misyonumuzun özeti olan “ insanı yaşat ki, devlet yaşasın “ anlayışını ulusal ve uluslar arası düzeyde anlatmaya yaymaya çalışıyoruz. Burada devleti temsilen, bakanlığı temsilen ve sivil toplum kuruluşlarını temsilen çok değerli konuklar var. Buradan tüm kamuoyuna seslenmek istiyorum, engelsiz bir ülke var etmek sadece kamu engellileri derneğinin veya engelli STK' ların görevi değil, tüm STK'lar, siyaset adamları, bürokratlar, medya ve toplumun tüm katmanlarının görevi. Engelli kardeşlerimizi anlamak ve işlerini kolaylaştırmak için diğer sivil toplum kuruluşları da kendi bünyelerinde engellilerle ilgili yönetim kurullarına en azından birkaç tane engelli arkadaşımızı almalı ve böylece empati oluşturmalıdır.
Türkiye’deki engelli diye adlandırılan kardeşlerimizin işlerinin kolaylaştırılması hususunda "hizmet alanla veren arasında bulunan" sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda daha etkin ve organize şekilde çalışmalarını gerçekleştirebileceklerini düşünüyorum.
Toplumun bütün katmanlarının elini taşın altına koymasının zorunluluğuna işaret eden Dr. Kurt, sözlerini şöyle tamamladı:
"Devlet izavi bir kavram, soyut bir kavram; somutlaştırdığımız da insanda vücut buluyor. Yani insanı çektiğiniz vakit devlet diye bir organizasyon yok; İnsanı çektiğiniz vakit o organizasyon, o organize yapı yok. O halde kutsal olan insandır. Ben bu anlamda hem ülkemizde ve dünyada engelsiz bir gelecek diliyorum".
Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.
Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.
Talep Görüş Bildir