Ankara’da Kırgızistan-Türkiye Yatırım ve Ticaret Formu; Türk ve Kırgız işadamları işbirliği ve yatırım için buluştu
Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Tarihi İpek Yolu, Kırgızistan coğrafyası açısından önemli fırsatlar sunmakta. Kırgızistan'ın, Çin'in geçiş güzergâhında yer alması müthiş bir fırsat" diye konuştu.
ANKARA- ( Sivil İnisiyatif) - Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu ve İkili İş Görüşmeleri, TOBB İkiz Kuleler ’de gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’un ev sahipliğindeki toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Arzıbek Kojoşev, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov, TSO Başkanı Marat Şarşekeyev, Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Yatırım Teşviki Ajansı Başkanı Almaz Sazbakov, , Kırgızistan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Aybek Sarıgulov, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTIM) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosu Renat Tuleberdiyev, Kırgızistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Kaya, Kırgızistan’ın Mersin Fahri Konsolosu Mahmut Arslan ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ankara Genç İş Adamları Derneği’nin (ANGIAD) temsilcileri katıldılar. Ayrıca, foruma Türk iş adamları, Kırgızistan, Rusya ve Kazakistan’dan gelen yaklaşık 150 Kırgız iş adamı katıldı. İkili görüşmelerin de yapıldığı forumda, kurumlar arası işbirliği anlaşmaları da imzalandı.
Hisarcıklıoğlu, hızla gelişen Kırgızistan'ı, kendi bölgesinin parlayan ve istikbal vaat eden yıldızı olarak gördüklerini söyledi. Türkiye'nin, İtalya ile Çin'in arasında yer alan sanayi devi bir ülke konumunda bulunduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yaklaşık 160 milyar dolarlık ihracatının yüzde 92'sinin sanayi mallarından oluştuğunun altını çizdi.
İhracatının yüzde 50'sinden fazlasını AB ülkeleri ve ABD'ye gerçekleştiren Türkiye'nin bütün tecrübesini son 35 yılda elde ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'de doğalgaz, petrol ve doğal kaynak yok ama müthiş bir müteşebbis ruh var. Biz bu ruhu ata vatandan, Kırgızistan'dan aldık, geldik. Dolayısıyla Kırgız kardeşlerimizde de aynı ruh var. Ülkelerin zenginleşebilmesinin yolu doğalgaz, petrolden değil sanayiden, ticareti geliştirmekten geçiyor. Kırgızistan'da müthiş bir coğrafya var. Özellikle Kırgızistan'ın doğusunda olan Çin bugün dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden bir tanesi. Ayrıca tarihi İpek Yolu, bu coğrafyaya önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu konuda Kırgızistan'ın büyük bir şansı var. Kırgızistan'ın, Çin'in geçiş güzergahında yer alması müthiş bir fırsattır."
Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının girişimleriyle dünyaya tavsiye edilen modern gümrük kapıları inşa ettiklerini belirterek, bu konudaki tecrübeleri paylaşmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim" dedi.
Tüfenkci, Türkiye ve Kırgızistan'ın tarihi bağlarla birbirine bağlanmış iki dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.
Kırgızistan'ın istikrarı, refahı ve mutluluğunun Türkiye'nin istikrarı, refahı ve mutluluğu anlamına geldiğini ifade eden Tüfenkci, son yıllarda ülkeler arasındaki ilişkilerin olağanüstü ivme kazandığını dile getirdi.
İki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim alanlarında çok boyutlu ilişkilerin geniş bir hukuki zeminde sürdürüldüğüne dikkati çeken Tüfenkci, stratejik ilişkilerin her iki ülkenin güçlü iradelerine dayandığının altını çizdi.
Tüfenkci, Bakanlık olarak Kırgız muhataplar ile ilişkileri en iyi seviyede tutarak, işbirliğini her alanda daha ileri düzeye taşıma gayreti içerisinde olduklarını ifade ederek, "Ülke olarak Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem veriyoruz" diye konuştu.
- "Birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim"
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012-2015 döneminde artış gösterdiğine işaret eden Tüfenkci, ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyelerine ulaşması için bir engel bulunmadığını dile getirdi.
Kırgızistan'ın Türkiye'nin ihracatının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer aldığını belirten Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:
Tüfenkci, özellikle Türk müteahhitlik firmaları ile yapılacak işbirliğinin Kırgızistan'ın bulunduğu tüm bölge ülkelere yarar sağlayacağının altını çizdi.
- Kozhoshev'in konuşması
Kırgızistan Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev de forumun iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek açısından önemli olduğunu, ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
Türkiye'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olduğunu anımsatan Kozhoshev, "Türkiye, Kırgızistan için en önemli ekonomik ve ticari ortaklardan biridir" diye konuştu.
Geçen yılın 11 ayı itibarıyla iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 232 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini dile getiren Kozhoshev, Türk firmalarının son 20 yılda Kırgızistan'da 324 milyon dolarlık doğrudan yatırım yaptığının altını çizdi.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştırılmasının hedeflendiğini hatırlatan Kozhoshev, forumun söz konusu hedefe ulaşmak adına atılan adımlar arasında yer aldığını belirtti.
Küresel krizi bir risk değil fırsat olarak gördüğünü anlatan Kozhoshev, Türk yatırımcılar için Kırgızistan'ın çekiciliğinin gelecekte daha da artacağını düşündüğünü kaydetti.
Kozhoshev, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkilerin temellerinin son derece sağlam olduğunu vurgulayarak, "Biz, kardeş olduğumuzu unutmamalıyız. Allah'ın izniyle Türk-Kırgız ilişkileri daha da gelişecektir" dedi.
- Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov
Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişim gösterdiğine dikkati çekerek, birçok Türk firmasının dünyanın büyük işletmeleri arasında yer aldığını söyledi.
Sadece büyük yatırımcıları değil KOBİ'leri de ülkelerine yatırım yapmaya davet ettiklerini dile getiren Dzhunusov, "Kırgızistan, coğrafi açıdan oldukça elverişli bir konumda bulunuyor" dedi.
İki ülke arasındaki işbirliğini daha da artırmanın önemine değinen Dzhunusov, "Özellikle turizm alanında Türk kardeşlerimizden çok şey öğrenmeliyiz" ifadesini kullandı.
Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Sharshekeev ise forum sayesinde iki ülkenin iş adamlarının birbirlerini daha yakından tanıyacağını ve yeni işbirlikleri başlatacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından OSTİM OSB Başkanlığı, KOSGEB, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında ayrı ayrı işbirliği protokolleri imzalandı.
Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.
Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.
Talep Görüş Bildir